Smanjenje lažnih novčanica u opticaju

Prema podacima Narodne banke Srbije, prošle godine je otkriveno 5.834 komada lažnih novčanica, što je smanjenje za 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu. 
Pored toga što prilikom brojanja mašina odvaja oštećene novčanice, nepogrešivo odvaja i one lažne. Bez obzira na to, u Srbiji i dalje ima falsifikovanog novca u opticaju.
„Najčešće se dešavalo za falsifikovanje deviza to su od evra 50 i 100. To su neke vrednosti gde mogu da prođu. Međutim, novčanice koje su mnogo veće vrednosti apoena od 500 evra toga je sve manje i manje, zbog toga što smo koncentrisani, generalno menjači obraćaju pažnju na te novčanice”, kaže predsednik udruženja menjača Borislav Brujić.
Valuta koja se najviše falsifikuje je dolar. Nekada je postojao takozvani superdolar koji su čak i mašine registrovale kao pravi. Danas, sa razvojem novih tehnologija, mašina ga odmah odvaja. Kada pak mašina nije pri ruci, postoje stvari na novčanici koje pokazuju da je reč o falsifikatu.
Pored boje koja se na nekim mestima razliva, kod falsifikovanih novčanica pod prstima se ne oseća reljef na rubovima, već su glatke. Srebrne nit je često samo odštampana, a nije retkost da novčanice imaju iste serijske brojeve. Takođe umesto holograma falsifikatori uglavnom zalepe običnu foliju.
Kada su dinari u pitanju, najviše se falsifikuju novčanice od hiljadu i dve dinara, ali i one od 500.