недеља , 2 октобра 2022
Naslovna / Društvo / Smanjen procenat dece koja se bave sportom

Smanjen procenat dece koja se bave sportom

Prema podacima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u uzrastu dece od 7 do 14 godina bleži se smanjenje procenta dece koja se bar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole u odnosu na 2013. godinu, upozoravaju lekari uoči obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Za dobro zdravlje, odraslima se preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti, a deci bar sat vremena.

Lakari ističu da je fiziička aktivnost dece značajna za fiziološki rast i razvoj, izgradnju koštanog tkiva i dobru funkciju svih organa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti u odraslom dobu.

Kako bi ukazali na značaj redovne fizičke aktivnosti Zavod za javno zdravlje će sutra u partnerstvu sa OŠ “Jovan Mikić”, Planinarskim klubom “Spartak”, Udruženjem AKA,Visokom školom za obrazovanje vaspitača i treera i Crvenim krstom organizovati akciju “Kretanjem do zdravlja”. Sedmu godinu za redom akcija će biti organizovana na sportskim terenima OŠ “Jovan Mikić”.

U periodu od 11 do 13 časova biće organizovano fizičko zagrevanje i opuštanje vežbanjem uz muziku, odbojka, penjanje po veštačkoj steni, kao i zabavne igre na poligonu. U toku akcije volonteri Crvenog krsta će demonstrirati pružanje prve pomoći kod sportskih povreda. Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera će pripremiti set fizičkih vežbi sa rekvizitima primerene uzrastu učenika i davaće savete na temu ishrane i higijene.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

INFO BLOK 29.09.2022.

INFO BLOK 29.09.2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.