Služba traženja Crvenog krsta Srbije usmerena je na rasvetljavanje sudbine nestalih lica

Od početka godine Službi traženja koja funkcioniše pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta pristiglo je 5 zahteva za pronalaženje osoba, sa kojima su srodnici izgubili kontakt. Cilj Službe traženja je da svim osobama koje su nevoljno razdvojene od svojih srodnika usled oružanog sukoba, nesreća kao i ekonomskih i neregularnih migracija, omogući i pomogne da ponovo uspostave prekinuti kontakt.

Aktivnosti Službe traženja Crvenog krsta Srbije najvećim delom usmerene su na rasvetljavanje sudbine nestalih lica kao poslednica oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, ali obuhvata i traženja vezana za oružane sukobe u svetu, uključujući i pitanja u vezi drugog Svetskog rata. Kao član svetske mreže za uspostavljanje porodičnih veza, Služba traženja Crvenog krsta Srbije sarađuje sa službama traženja 190 nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Centralnom agencijom za traženje i Međunarodnom službom traženja.

Na godišnjem nivou Gradska organizacija Crvenog krsta prosečno dobije 5-6 zahteva za traženje, a od početka ove godine već im je pristigao taj broj zahteva.

Kao posledica sukoba u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i na Kosovu u Srbiji se još uvek oko 3700 lica vodi kao nestalo. Od početka godine do juna rešeno je 56 zahteva, odnosno toliko traženja je završeno.