Slučaj devojčice koja je bila žrtva vršnjačkog nasilja ponovo privukao pažnju javnosti

Godinu dana nakon što je u javnost dospela priča o vršnjačkom nasilju koje je doživela devojčica Gala, koja boluje od bulozne epidermolize, ova priča ponovo je dospela u žižu interesovanja medija i javnosti, nakon što se njena majka pojavila u jednoj emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Majka devojčice odlučila se da ponovo pokrene ovu priču jer, kako kaže, ni posle godinu dana nisu okončani postupci koji su pokrenuti nakon  peticije. Iz škole „Ivan Goran Kovačić“, koju pohađa devojčica Gala, poručuju da se u ovoj školi uvek vodilo računa o svim učenicima, te njihovim pravima na bezbedno i kvalitetno obrazovanje.

Đorđija Aksentijević, majka devojčice koja je doživela vršnjačko nasilje, napominje da se odlučila da priču iznese u javnost tek šest meseci nakon konstantnog šikaniranja i diskriminacije koju je njeno dete doživljavalo u školi, a razlog za iznošenje priče u javnost bio je izostanak pravovremene reakcije od strane direktora škole. Sa druge strane iz škole navode da su reagovali preventivno i blagovremeno, te da škola ima jasan protokol, o postupanju kada se desi vršnjačko nasilje, iz čijih okvira ne može da izađe i da zadovoljava želje pojedinačnih roditelja.

Direktor škole napominje da je interes dece uvek bio, i biće u prvom planu OŠ „Ivan Goran Kovačić“.Takođe, poručuje da su svi zaposleni u školi otvoreni za saradnju sa roditeljima, kao i za rešavanje svih problema koji se pojave u školi, ali da Đorđija Aksentijević nije prihvatila ponuđenu medijaciju. Prema rečima majke devojčice, pokrajinski ombudsman jeste predložio medijaciju, ali od nje niko nije tražio da se izjasni, a niko nije ni pokrenuo taj postupak.

Majka devojčice ističe kako se od momenta pojavljivanja ove priče u javnosti više nisu dešavali nikakvi incidenti između njenog deteta i vršnjaka iz razreda.

Prethodni članak
Sledeći članak