Slobodan Marković podneo ostavku na mesto direktora Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Idejni tvorac, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Slobodan Marković, podneo je neopozivu ostavku na funcije direktora i selektora Festivala. Marković je, u otvorenom pismu gradonačelniku Bogdanu Labanu i dosadašnjem predsedniku Saveta Ljubivoju Ršumoviću, objasnio da je bio primoran da donese ovakvu odluku jer se Festival, kako kaže, organizuje mimo njega. Pre Markovića, ostavke su podneli i predsednik Saveta festivala, Ljubivoje Ršumović i članovi teatrolog Miroslav Radonjić, novinar Gordana Đurđević i teartolog Zoran Maksimović.

Formalno sam još uvek direktor i selektor Festivala, budući da me Savet, koji po Odluci Osnivača upravlja Festivalom i u čijoj je nadležnosti imenovanje direktora i selektora, nije razrešio, a u stvarnosti se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. Festivala mesecima unazad, a pogotovo od juna obavljaju u potpunosti mimo mene.
Moja namera je bila da na najbolji mogući način realizujemo predstojeći jubilarni Festival i da tako zaokružim i svojih četvrt veka, rekao bih, uspešnog rada na Festivalu, o čemu svedoče i brojna visoka gradska, državna i međunarodna priznanja dodeljena Festivalu, meni lično i mojim bliskim saradnicima. Potom da se povučem, ostavljajući Festival na čvrstim nogama, ubeđen da će se on i dalje razvijati na temeljima uspostavljenih estetskih i etičkih vrednosti.
Nažalost, danas te izvesnosti nema. Brojni problemi nastali su zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa Izvršnog producenta prema Festivalu, koji se ogledao u nizu štetnih postupaka, a koji je kulminirao ukidanjem radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije. Zbog svega pomenutog, došlo je do zastoja u priremama Festivala i program koji je Savet usvojio novembra 2017 nije mogao biti realizovan u septembru mesecu, kako je prvobitno bilo planirano. Međutim, odluka Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao, ignorisana je od strane Izvršnog producenta.
Festival je postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994, kojima smo se mi u našem radu vodili.
Sve se to dešava u godini obeležavanja jubileja.