„Slatki vikend“ na Paliću

Proteklog vikenda u Eko centru na Paliću održan je “Slatki vikend“. Ovu manifestaciju, već četvrtu godinu zaredom, organizuje Udruženje dece i omladine obolele od dijabetesa „Plavo srce 024“, a sa ciljem upoznavanja dece i njihovih roditelja o načinima za regulisanje i održavanje dijabetesa pod kontrolom.

I ovaj „Slatki vikend“ obeležen je kroz niz tribina, predavanja i edukacija koje su vodili stručnjaci i lekari. Nutricionisti, endokrinolozi, psiholozi i profesori fizičkih aktivnosti ukazali su na značaj pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Manifestaciju su podržali i predstavnici lokalne samouprave, kao i Ministarstva, koji su istakli da imaju za cilj da pomogni ovim licima, te da se još aktivnije uključe u zaštitu dece koja boluju od dijabetesa. Državni sekretar Nenad Ivanišević informisao je članove Udruženja i o mogućnostima apliciranja na projekte u oblasti socijalne zaštite.

U Subotici ima preko 120 registrovanih mališana sa dijabetesom tip 1, dok Udruženje „Plavo srce 024“ broji 56 članova koji su aktivni.