Skriveni turistički potencijal jezera Skenderovo

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević posetio je jezero Skenderevo, turistički biser Mišićeva i Tavankuta, zajedno sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i turizam Čedomirom Božićem. Razlog posete jeste predstavljanje turističkog potencijala jezera, kao i planova za izgradnju turističke infrastrukture.

Nekada jedno jezero Skenderevo, a danas podeljeno na dva akumulaciona jezera: Skenderevo i Mišićevo, nalazi se između Mišićeva i Tavankuta, a poznato je i kao jedno od omiljenih mesta za ribolovce. Predsednik udruženja sportskih ribolovaca “Biser” iz Gornjeg Tavankuta, Josip Burger, pozdravio je inicijativu da se pomogne u poboljšanju trenutnog izgleda jer kako kaže, jezero ima veliki potencijal.

Cilj jeste da jezero Skenderevo postane turistički centar, a za tako nešto ima potencijala jer predstavlja jedan od turističkih bisera i zadatak svih u Pokrajinskoj Vladi jeste da pomognu promociji ovakvih turističkih mesta, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, dodavši da će se raditi na tome da jezero dobije određenu turističku infrastrukturu, kako bi privukao veći broj turista, ali i postao poznatije i pristupačnije mesto građanima Subotice.

Promociju i razvoj ruralnog turizma podržaće i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U narednom periodu biće izdvojena i određena sredstva upravo za ovakve namene.

Jezero Skenderovo poznato je i po čistoj vodi i raznovrsnim pticama. Polovinu jezera čini veštačka akumulacija, nastala izmuljavanjem, a pre oko deset godina počelo je i poribljavanje ovog jezera, usled značajnog pada broja riba.