Sklapanje braka prerano sve do punoletstva ?

 

U organizaciji Očnog tima ,,Perfect Vision“ Kuće zdravlja, juče je na Otvorenom univerzitetu, povodom Međunarodnog dana devojčica, održano predavanje posvećeno problematici sklapanja dečijih brakova u 21.veku. Predavanju su prisustvovale učenice završnih razreda Osnovnih škola ,,Majšanski put“ i ,,Sonja Marinković“.

Andrea Sakač, jedna je od učesnica radionice, učenica Osnovne škole ,,Majšanski put“, smatra da je za sklapanje braka prerano sve do punoletstva.

Prema rečima Miljane Ivošević, saradnice tima ,,Perfect Vision“, manifestacija Međunarodnog dana devojčica obeležena je treći put za redom, ali ove godine na malo drugačiji način. Doktorka Ivana Ambrus vodila je radionicu i debatu o negativnim posledicama koje sklapanje dečijih brakova može da izazove. Cilj predavanja je bio da se uoče rizici i naglasi rodna neravnopravnost kao i prava koje malde devojke imaju koja treba da se poštuju.

Tim ,,Perfect Vision-a“ je kroz prezentaciju edukovao dvadeset devojcica o preranom sklapanju dečijih brakova, kako bi bile svesne svoje uloge i prava koje imaju. Međunarodni dan devojčica se obeležava svakog poslednjeg četvrtka u aprilu.