Sindikat: tražimo ukidanje penala zbog prevemenog odlaska u penziju

Ukidanje penala zbog prevemenog odlaska u penziju, povezivanje radnog staža radi sticanja prava na penzijsko-invalidsko osiguranje i potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa lokalnom samoupravom bile su teme kojim se Savez samostalnih sindikata Subotice najviše bavio tokom 2021 godine.

Radnici u Subotici, ali i u celoj Srbiji traže da se onim penzionerima koji sa 40 godina radnog staža odu u penziju ukinu penali nakon što napune 65. godina života. Savez samostalnih sindikata stao je uz radnike po ovom pitanju tokom ove, a tako će biti i naredne godine. Još jedno od bitnih pitanja zbog kojeg su se radnici obraćali predstavnicima Sindikata jeste i povezivanje radnog staža zbog ostvarivanja pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje. Ovo pitanje i dalje najviše tišti bivše radnike “29. Novembra” i “Solida”. Kako navode iz Sindikata, deo radnika “29. Novembra” koji imaju potraživanja zarada iz 1998. i 2008. godine uspeo je da dobije svoj novac. Naime, od ukupno podnetih 1140 tužbi, izrečeno je 1068 pravosnažnih presuda, a od tog broja 400 radnika dobilo je svoje zaostale zarade.

Krajem decembra potpisan je novi Kolektivni ugovor sa lokalnom samoupravom za sva javna i javno-komunalna preduzeća koji stupa na snagu 1. januara naredne godine. Prava radnika ovim ugovorom su veća od onih koji propisuje Zakon o radu i koji su poslodavci u obavezi da poštuju, a najvećim delom se tiču godišnjih odmora, plaćenih odsustva, jubilarnih nagrada i slično.

Iz Saveza samostalnih sindikata Subotice ističu da je prosek plata u Subotici niži u odnosu na republički. Prema poslednjim dostupnim podacima prosečna oktobarska plata u ostatku Srbije bila je 66.000 dinara, dok je u istom mesecu u Subotici taj prosek iznosio 58.000. Predstavnici Sindikata ističu da treba raditi na tome da se i prosečna plata u našem gradu izjednači sa prosekom u Srbiji.