Sindikat nezadovoljan predlogom Zakona o agencijskom zapošljavanju

Predstavnici sindikata nisu podržali novi Zakon o agencijskom zapošljavanju, čiji je predlog Vlada Srbije usvojila prošle nedelje. Kako kažu u Savezu samostalnih sindikata grada Subotice, ovaj predlog zakona ostavlja mnoga pitanja otvorenim.

Po rečima predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Milana Popovića, sindikati su učestvovali u stvaranju ovog predloga zakona, ali je Skupština Srbije ipak usvojila izmenjenu verziju, koja nije usaglašena sa sindikatima. Po njegovim rečima, sindikat ovim predlogom nije zadovoljan.

Po novom predlogu zakona, radnici će biti zaposleni u agenciji koja će ih iznajmljivati poslodavcima. Ono što je, između ostalog nejasno, jeste šta će biti sa radnikom kada ga poslodavac otpusti. Da li će agencija nastaviti da mu isplaćuje platu do novog angažmana ili će i od agencije dobiti otkaz?

Iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice ističu da je dobro da je ova oblast zakonski regulisana. Kako ističu, tako će radnici zaposleni preko agencija ipak imati neku osnovu za ostvarivanje svojih prava.

Kako kažu u sindikatu, agencija će svoj procent naplaćivati od poslodavca, a ne od zaposlenog koji bi trebalo da dobija platu u punom iznosu.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime