Sezona nabavke ogreva

Sezona nabavke ogreva je u jeku, a u drvarama ističu da ima dovoljno ogrevnog materijala za sve one koji se greju na drva ili ugalj. Cena ogreva u većini drvara nije menjana u odnosu na prošlu godinu, a naši sugrađani najčešće ogrev kupuju na rate.

 

Iako je zima daleko, leto je vreme kada većina Subotičana koji se greju na drva ili ugalj nabaljaju ogrev kako bi spremni dočekali hladne dane. Cena bagremovog drveta sa sečom i prevozom u jednoj subotičkoj drvari je 5600 din po kubiku, dok su bukva, hrast, cer i grab 5800 din. Za tonu lignita potrebno je izdvojiti 8500 dinara, za sušeni ugalj 13500 koliko košta i mrki. Vlasnik jedne subotičke drvare kaže da je potražnja za ogrevnim materijalom ove godine ista kao i prethodnih, ali i da vremenski uslovi umnogome utiču na to.

Cene ogreva nisu se menjale u odnosu na prošlu godinu. Za jednu kuću od 100 m2 u zavisnosti od energetske efikasnosti objekta, u proseku je potrebno za jednu zimu oko 10 kubika drva za koje je potrebno izdvojiti oko 56000 dinara. Kupci se najčešće odlučuju za kupovinu na rate.

Poslednjih godina sve više Subotičana se greje i na pelet za koji je potrebno izdvojiti 24500 dinara za tonu, dok se džak ove vrste ogreva može kupiti za 400 dinara.