Sezona nabavke ogreva u toku

Sezona nabavke ogreva za zimu je počela, a cene drva i uglja se nisu menjale u poslednje 2 godine.

Senad svako leto kupuje ugalj i drva za ogrev kako bi prve hladne dane dočekao spreman. Godinama ogrev kupuje na istom mestu, i dok na cenu ne može da utiče, kvalitetom ogreva je zadovoljan.

Sezona kupovine ogreva je u toku, a cene uglja i ogrevnog drva su na nivou od pre dve godine, kažu prodavci. Za prostorni metar ogrevnog drveta potrebno je izdvojiti 6000 dinara, dok je cena lignita 8200 dinara po toni, a sušeni lignit je 13500 din. Cena tone uglja Banovići je 14500 dinara. Prodavci ogrevno drvo nabavljaju u Srbiji, kao i ugalj koji je iz Kolubare, dok je u ponudi i ugalj iz Bosne iz Banovića. Veću potražnju za ogrevom prodavci očekuju nakon završetka žetve ječma i pšenice, kada poljoprivrednici budu isplaćeni.

Po rečima prodavaca, budući da je prošla zima bila blaga, ali i zbog opadanja platežne moći kupaca, sve je više onih koji drvo za ogrev i ugalj kupuju u manjim količinama. Dosta drvara je u svoj asortiman uvrstilo i prodaju unapred pripremljenih ogrevnih drva koja su izrezana i složena na paletu, a cena ovakvog paketa je 12800 dinara za oko 2,5 metara cepanica.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime