Sezona cvetanja ambrozije u punom jeku

Nažalost, svake godine je sve više pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergije na polen ambrozije, poručuju lekari u jeku sezone cvetanja ove korovske biljke. Iako je alergija bolest mladih u poslednje vreme sve češće se sa simptomima ove bolesti javljaju i stariji sugrađani, pa čak i penzioneri.

Subotičaninu Karlu Danjiju kijavica i zapušen nos prva su asocijacija na leto već deset godina. Kako kaže, simptomi alergije na polen ambrozije ove godine javili su se nešto ranije nego prethodne, a oni su svake godine sve teži.

Lekari upozoravaju da iako je alergija bolest mladih u poslednje vreme sve je prisutnija i među starijim sugrađnima, te se sve češće javljaju i penzioneri što je ranije bilo nezamislivo. Alergolog imunolog dr Mirjana Dukić navodi da je najstariji pacijent koji se javio sa tipičnim simptomima alergije imao 84 godine. Tipični simptomi alergije su kijanje, vodenasta sekrecija nosa, svrab i suzenje oka. Ukoliko alergeni izazivaju probleme u donjim respiratornim sistemima može doći i do kašlja i gušenja, a može se javiti i osip naročito kod pacijenata koji rade u bašti.

Podsećamo da je ambrozija veoma alergogena korovska biljka, a pojedinačna biljka ambrozije može da oslobodi i do milion polenovih zrna.

Prethodni članak
Sledeći članak

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime