Setva u subotičkom ataru u punom jeku

Setva u subotičkom ataru u punom je jeku. Do kraja sledeće nedelje biće zasejano preko 90 odsto od planiranih površina za setvu ozime strnine, kažu stručnjaci i ocenjuju da će ovogodišnja setva biće najskuplja u poslednjih dvadeset godina. Prema njihovim procenama, ratari će morati da ulože od 120.000 do 130.000 dinara.

Razlog za verovatno najskuplju setvu u poslednjih dvadesetak godina jeste drastičan porast cena mineralnih đubriva, koja su u odnosu na isti period prošle godine skuplja za sto odsto, dok je seme poskupelo za 80 odsto, kaže Damir Varga, direktor PSSS.

Setva ječma koja je na oko 4.500 hektara, uglavnom je okončana. Kako sagovornik navodi, u toku setva pšenice, koja je zasejana na oko 16.000 hektara, a očekuje se da će u ataru pod ozimim stninama biti između 22 i 23 hiljade hektaa, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu.

Kada je reč o uljanoj repici, usevi za sada dobro napreduju, kaže Varga. Zasejano je 5,500 hektara, a na nekim parcelama su rađeni i tretmani zaštite od repičine lisne ose.

Do kraja sledeće nedelje biće zasejano preko 90 odsto od planiranih površina za setvu ozime strnine.