недеља , 29 новембра 2020
Naslovna / Ekonomija / Sedam odsto zaposlenih žena u Srbiji ostalo bez posla zbog kovida-19

Sedam odsto zaposlenih žena u Srbiji ostalo bez posla zbog kovida-19

Pandemija virusa korona i preventivne mere koje su usledile više su pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pri čemu je sedam odsto zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, u poređenju sa četiri odsto zaposlenih muškaraca. To su podaci iz najnovije analize koju su sproveli Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN žene u Srbiji o posledicama kovida-19 na ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca.

Analiza je takođe pokazala da su žene češće od muškaraca radile od kuće (56,4 odsto prema 34,1 odsto), što je posledica njihovog dominantnog prisustva u sektorima kao što su obrazovanje, socijalna zaštita, deo usluga javne uprave.

Pandemija je uticala i na povećanje rodnih razlika u zaduženjima u samom domaćinstvu, jer su ispitanice kazale da su više vremena provodile u kućnim aktivnostima i brizi o porodici, javlja Tanjug.

Šefica UN žene u Srbiji Milana Rikanović navodi da podaci pokazuju da je najveći teret neplaćenih kućnih poslova i brige o deci, starima i bolesnima pao na žene.

Dodaje da su se muškarci uglavnom fokusirali na kupovinu i brigu o kućnim ljubimcima.

Kada je reč o pristupu osnovnim uslugama i blagostanju građana, gotovo trećina žena i petina muškaraca je iskusila uticaj pandemije na svoje psihološko blagostanje, uglavnom stres i anksioznost.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Udruženje radnika na internetu u utorak predaje zahteve ministarstvu

Udruženje radnika na internetu predaće sutra Ministarstvu finansija zahteve koji se tiču obustave retroaktivne naplate …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *