SBB: Postavka spomenika Ivanu Antunoviću je akt asimilacije i nacionalne netolerancije

U vezi sa postavljanjem spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, reagovao je Savez bačkih Bunjevaca.

U saopštenju se navodi da se postavljanjem spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, zloupotrebom skupštinske odluke Grada Subotice tako što je kao podizač spomenika prikazano Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a u sklopu nacionalnog  praznika Hrvata u Vojvodini i otvaranja kuće Bana Jelačića, uz prisustvo visokih zvaničnika R. Hrvatske i R. Srbije, iskazuje jasna i nedvosmislena namera da se Bunjevci u Srbiji prikažu Hrvatima. Čitav scenario u režiji Tomislava Žigmanova upravnika Zavoda za kulturu Hrvata i Jasne Vojnić, predsednice HNV, je bio takav da je ne samo biskup Ivan Antunović prikazan Hrvatom, nego da su i danas Bunjevci u Srbiji Hrvati, navodi se u saopštenju SBB.

Savez bačkih Bunjevaca najoštrije osuđuje takav postupak i pita predstavnike Srbije, Pokrajine i Grada,  da li je njihovo prisustvo činu otvaranja spomenika u takvim okolnostima, ujedno i znak da Bunjevce smatraju Hrvatima?  Ako nije, u šta kako navode iskreno veruju, zahtevaju da se vinovnici takvog postupka sankcionišu zbog zloupotrebe skupštinske odluke i svog položaja sa posledicom ozbiljnog narušavanja međunacionalnih odnosa.

U saopštenju, SBB najoštrije demantuje iznete kvalifikacije u javnosti kojima se sugeriše i tvrdi da je biskup Ivan Antunović hrvatski prosvetitelj i da su Bunjevci Hrvati.