Savremena galerija u subotu obeležila dupli jubilej

Savremena galerija je u subotu obeležila 56 godina postojanja i 50 godina od kada se nalazi u prostoru Palate Rajhl. Ovaj dupli jubilej Galerija je obeležila otvorivši svoja vrata za sve redovne posetioce, ali i one koji to nisu.

Likovni umetnik i keramičar Lajoš Vekonj jedan je od redovnih posetilaca Savremene galerije. Osim što redovno posećuje izložbe u ovom prostoru i sam je pre dve godine bio jedan od izlagača. Ovaj umetnik smatra da je jako bitno postojanje ovakvih prostora, a pogotovo pedagoški rad Galerije kako bi se kod dece izgradio estetski pogled na likovno stvaralaštvo.

U Savremenoj galeriji svake godine organizuje se 10-15 izložbi savremenenih vizuelnih umetnika. Zbirka ove ustanove broji oko 1500 predmeta u 4 zbirke: slikarstvo, skulptura, grafika i crtež i novi mediji. Dupli jubilej ove godine proslavili su pozivajući sve na čajanku.

Savremena galerija Subotica osnovana je 28. aprila 1962. godine kao Likovni susret – Palić, odlukom tadašnjeg Narodnog odbora Opštine Subotica. Od 1969. godine Savremena se nalazi u Palati Rajhl, a od 1973. godine zgrada je zaštićeni spomenik kulture.