недеља , 2 октобра 2022
Naslovna / Društvo / Savremena galerija obeležila jubilej – 60 godina od osnivanja

Savremena galerija obeležila jubilej – 60 godina od osnivanja

Izložbom Tragovi savremenosti: 60 godina putovanja kroz umetnost, Savremena galerija sinoć je obeležila svoj veliki jubilej – 60 godina od osnivanja i početka rada. Izložbu je otvorila Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti.

Savremena galerija Subotica tokom decenija promenila je nekoliko prostora i naziva, ali se misija nikada nije menjala – da prati, proučava i izlaže umetnost. Tokom godina Galerija je priredila brojne izložbe vodećih umetnika, ali je nastavila i da pomno prati lokalnu umetničku scenu. Čitava godina u Savremenoj galeriji biće posvećena jubileju, rekao je Arpad Blaško, direktor Savremene galerije, a sinoćnom izložbom Tragovi prošlosti: 60 godina putovanja kroz umetnost predstavlja, publici je predstavljen samo mali deo onoga što je u kolekciji Savremene galerije.

Obeležavanje jubileja nije značajno samo za ustanovu, već i za umetnike koji su tokom 60 godina stvarali umetnosti i radili u Savremenoj galeriji, rekao je Zoltan Kudlik, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama – sektor za kulturu nacionalnih manjima.

Savremena galerija osnovana je 1962. godine kao Likovni susret – Palić, a u svojim zbirkama čuva oko 1.500 umetničkih dela brojnih autora.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

INFO BLOK 29.09.2022.

INFO BLOK 29.09.2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.