Sastanak predsednika Skupštine Pastora i prof. dr Franc Šausbergera

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa delegacijom Instituta regija Evrope (IRE) iz Salcburga, koju je predvodio prof. dr Franc Šausberger, osnivač ove uticajne regionalne mreže i specijalni savetnik za Zapadni Balkan evropskog Кomesara za proširenje.

Predsednik Pastor i prof. dr Šausberger zajednički su izrazili veliko zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i mogućnosti da se dosadašnje partnerske i prijateljske veze AP Vojvodine i Instituta regija evrope obnove i ojačaju, nakon pandemije korona virusa.

„Dobro razumevanje, saradnja i otvorenost oduvek su krasili odnos AP Vojvodine sa Institutom regija Evrope i veoma me raduje što imamo priliku da nastavimo u tom smeru“, istakao je predsednik Pastor, koji se profesoru Šausbergeru zahvalio na njegovoj posvećenosti približavanju Republike Srbije, ali i čitavog regiona Zapadnog Balkana, Evropskoj uniji.

Zajednički je ocenjeno da je Republika Srbija svojim decenijskim trudom i učinkom zaslužila da značajno više napreduje u procesu pridruživanja. Pored razgovora o procesu EU integracija naše zemlje, na sastanku je razgovarano i o političkim i ekonomskim izazovima sa kojima se trenutno suočava region i čitava Evropa, migrantskoj krizi i značaju dijaloga u rešavanju svih problema. Pored predstavnika IRE, na sastanku je učestvovao i počasni konzul Republike Austrije u Republici Srbiji Zoran Tadić.