Sastanak izvršitelja iz Srbije i Mađarske

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju Ministarstva pravde i predstavnicima Reda sudskih izvršitelja Mađarske. Tema sastanka bila je analiza mogućnosti uvođenja u izvršni postupak sistema sličnog e-aukciji koji se već nekoliko godina primenjuje u izvršnom postupku Republike Mađarske.

 

U našoj zemlji u postupku su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Po rečima predsednice Komore javnih izvšitelja Srbije, Aleksandre Trešnjev, javne prodaje koje se odvijanju elektronskim putem, odnosno elektronske aukcije predstavljaju stepen u unapređenju samog procesa javnih prodaja, podizanje nivoa njihove transparentnosti i sticanja boljih uslova za ostvarenje bolje cene.

 

Elektronske aukcije u Mađarskoj primennjuju se više od 8 godina, a po rečima predsednika Reda sudskih izvršitelja Mađarske, brojne su prednosti, a mogućnost zloupotrebe je svedena na minimum.

 

Sastanku u Plavoj sale Gradske kuće prisustvovali su predstavnici Radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju Ministarstva pravde na čelu sa pomoćnikom ministra Jelenom Deretić i predstavnicima Reda sudskih izvršitelja Mađarske.