Saradnja Srbije i Mađarske

U prostorijama RPK održan je sastanak predstavnika komore i delegacija Trgovinsko industrijske komore Županije Bekeš iz Bekeščabe i Mađarsko-Srpske trgovinske Industrijske komore. Na sastanku je održana i prezentacija uspešno ostvarenih zajedničkih saradnji kojoj su prisustvovali Tivadar Bunford predsednik Skupštine grada i vlasnik firme Masterplast i dr Janoš Babić Generalni konzul Mađarske u Subotici.

Generalni konzul Mađarske u Subotici, dr Janoš Babić, ukazao je na činjenicu da su dobri politički odnosi dve zemlje uticali na rezultate i višegodišnju saradnju koju RPK Subotica ima sa županijama u Mađarskoj. On je podržao saradnju Županije Bekeš i RPK gde je primetan veliki prostor za napredak.
Izjava: dr Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici

Geza Sabo, potprerdsednik TIKŽB Bekeščabe, istakao je da su kontakti ostvareni i da je početkom sledeće godine u planu sastanak predstavnika komora i preduzetnika sa ciljem da privrednici Severnobačkog okruga i južne regije Mađarske zajedno napreduju. Za mala i srednja preduzeća i njihov razvoj ova regija je veoma značajna.

Prema rečima Slobodana Vojinovića, direktor PKS-RPK, od 106 zemalja Mađarska je druga po izvozu i uvozu robe zbog čega ona ovom regionu mnogo znači. Od 1996.godine kada je započela privredna saradnja Srbije i Mađarske promet između dva regiona bio je 5 miliona dolara dok je prošle godine ostvareno 150 miliona dolara, a tokom ove godine 10 miliona više, što ukazuje na odličan razvoj saradnje i dobre rezultate.

Predstavnici Mađarske imali su priliku da se upoznaju sa radom firme ,,Masterplast“ koja je poslovanje započela mađarskim profitom, a prezentovan im je i rad nemačke firme kao što je Norma Grohttpsup koja uspešno posluje u našoj državi.