Saopštenje Ilije Tatića povodom ostavke Slobodana Markovića

Povodom ostavke direktora Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Slobodana Markovićav i članova Saveta, oglasio se i Otvoreni univerzitet, izvršni producent Festivala, a saopštenje je potppisao direktor Otvorenog univerziteta, Ilija Tatić.

Izražavamo žaljenje što je došlo do ostavke gospodina Markovića i četvoro članova Saveta Festivala. Posebno u ovom trenutku, samo tri nedelje pre početka jubilarnog 25. Festivala. Neosporno je da su u proteklom periodu gospodin Marković i članovi Saveta značajno doprineli afirmaciji Festivala, na čemu smo im posle dugogodišnje uspešne saradnje veoma zahvalni. Sa druge strane, očekivali smo da će isti doprinos dati i jubilarnom 25. izdanju Festivala ali moramo da razumemo njihovu odluku.
Budući da je, u skladu sa Statutom i osnivačkim aktom Festivala, trenutnom Savetu Festivala i direktoru Markoviću istekao četvorogodišnji mandat u februaru tekuće godine, očekujemo da će novi Savet a potom i direktor Festivala biti izabrani u narednom periodu kako bi u saradnji sa izvršnim producentom realizovali predstojeću manifestaciju.
Poslednja sednica Saveta Festivala kojoj je prisustvovao predstavnik izvršnog producenta održana je u novembru 2017. i od tada izvršni producent nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku-sednici koju su upriličili članovi Saveta i gospodin Marković. Takođe, niti jedna odluka koja je proistekla sa tih sastanaka nije zvanično dostavljena izvršnom producentu Festivala koji je po dobijanju rezultata konkursa nastavio da priprema program za septembar, kako je i definisano u prijavama za konkurse koje je izvršni producent pripremio zajedno sa gospodinom Markovićem.
U jednom se slažemo sa gospodinom Markovićem – da su tekuću godinu obeležili narušeni odnosi i poverenje i brojni problemi, što je posledica inicijative gospodina Markovića u vidu osnivanja udruženja građana sa ciljem preuzimanja organizacije 25. i narednih Festivala. Takva incijativa, pokrenuta bez povoda i argumenata, nije prihvaćena od osnivača Festivala, Grada Subotice nakon čega počinju prethodno pomenuti problemi.
Uprkos činjenici da je budžet Festivala za njegovo 25. izdanje svega 5 miliona dinara i da smo iz nerazumljivih razloga, nakon višedecenijske podrške, ove godine uskraćeni za istu od strane Ministarstva kulture, naša je obaveza, kao izvršnog producenta Festivala imenovanog od strane osnivača Festivala – Grada Subotice već 21 godinu, da manifestaciju realizujemo u skladu sa dugogodišnjom programskom orijentacijom i stečenom reputacijom. Na to nas obavezuju i ugovori koje smo sklopili sa Gradom Suboticom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu. U skladu sa tim, od 16. do 21. septembra, kako je i predviđeno tokom apliciranja na konkurse, imaćemo vrlo reprezentativan takmičarski program sa predstavama sa 3 kontinenta, specijalan program posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje pozorišta iz Pekinga i Šangaja, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa profesionalnih i amaterskih trupa u okviru pratećeg programa. Najkraće rečeno, mnogo sadržajniji Festival nego što se u ovom finansijskom okviru može očekivati.