Саопштење Градског штаба за ванредне ситуацијe

 

Крајња озбиљност и стриктно придржавање свих мера наложених од стране републичког Кризног штаба и Градског штаба за ванредне ситуације, неопходна је како бисмо  избегли ситуацију која се више не може држати под контролом, као што је случај у многим другим градовима.

Епидемиолошка ситуација у вези са инфекцијом КОВИД-19 на подручју Севернобачког округа је неповољна, са трендом даљег погоршања, баш као и на нивоу државе.

Према извештају Завода за јавно здравље Суботица од почетка епидемије забележено је укупно 173 особа заражених вирусом корона са територије града Суботице, 50 из Бачке Тополе и 5 из Малог Иђоша.

Према данашњем извештају суботичке Опште болнице, у протекла 24 сата у ковид  респираторној амбуланти Опште болнице Суботица прегледано је укупно 23 пацијената са симптомима који одговарају клиничкој слици КОВИД 19. Њих 14 је задржано на болничком лечењу, па се тренутно у Ковид делу болнице налази укупно 77 пацијента. Шест пацијената налази се у Ковид јединици интензивног лечења, а 2 пацијента средње животне доби су у тешком стању на инвазивној механичкој вентилацији односно респиратору. Сви остали хоспитализовани пацијенти су стабилног клиничког стања.

Током јучерашњег дана, 10 пацијената је у добром општем стању отпуштено са болничког лечења на даљу кућну изолацију и праћење. 

Нема нових потврђених случајева на Ковид међу запосленим у Општој болници Суботица, а у Геронтолошком центру поврђено је, нажалост, 11 позитивних корисника на вирус са лакшом клиничком сликом и сви стабилног стања, и три запослена радника која су у кућној изолацији. 

Још једном апелујемо на грађане да схвате озбиљност ситуације која налаже да  мере заштите подигнемо на највећи могући ниво. Препоруке са свих нивоа неће имати никаквог значаја ако се не примењују у пракси, а то се односи не само на примену неопходних мера личне заштите, него и на окупљања и одржавање физичке дистанце у парковима, дечјим и рекреационим игралиштима, скејт парковима, фитнес центрима, теретанама, као  и свих осталих мера којима једино можемо да избегнемо даље ширење заразе, а да истовремено створимо услове да се што пре вратимо нормалним условима  функционисања.