среда , 17 августа 2022
Naslovna / Društvo / Šah majstori sa Mlečne pijace

Šah majstori sa Mlečne pijace

Pet prodavaca sa Mlečne pijace pre deset godina rešilo je da radne dane koje provode za tezgom učine zanimljivijim. Od tada, oni svakodnevno u pauzama prodaje, na praznoj tezgi, igraju šah zabavljajući i sebe ali i kupce koji rado zastanu da odgledaju dobru partiju šaha, a ponekad se i sami uključe u igru. Ovu šahovsku petorku sa pijace predvodi jedina žena među njima, bivši sportista i šah majstor Slobodanka Vujačić.

Pet ljutih rivala, i među njima jedna žena, svakodnevno u pauzama prodaje odmeravaju snage igrajući šah. Ova zahtevna igra toliko ispuni svaki njihov radni dan da se ponekad zanesu i zaborave da je radno odavno prošlo, pa ih često čuvari opominju da je došlo vreme da se ide kući. Iza njih je na stotine odigranih partija na tezgi pa je teško utvrditi ko najbolje igra šah, ali sasvim je izvesno da je Slobodanka apsolutno ravnopravan rival, te da nije lako izaći joj na crtu.

Ova zanimljiva petorka prava je atrakcija na Mlečnoj pijaci, kupci često zastanu da odgledaju partiju šaha, a kada se domaćice odluče da kuvaju sarmu, spanać ili da naprave voćnu tortu često igrače moraju da potapšu po ramenu i zamole za prekid partije kako bi kupile namirnice za ručak. I tako red zabave, red šale, a ponekad i red ljutnje pa radno vreme mnogo brže prođe, naravno uz obaveznu diskusiju o tome ko su bolji šahisti muškarci ili žene.

Iako se često ne slažu oko toga ko je najbolji igrač, ono u čemu se šahisti sa pijace apsolutno slažu jeste da im je ova igra ulepšala prodaju na pijaci koja, zbog rada na otvorenom, spada u teže poslove. Oni su na pijaci sebi pronašli posao, ali i dobru zabavu te tako na najbolji način spojili lepo sa korisnim.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Ambrozija u Ulici Miloša Crnjanskog

RTV Yu Eco  i ove godine organizuje akciju „Da se zna ko kosi, a ko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.