Sa lepim vremenom počela i sezona krpelja

Sa visokim temperaturama počela je i sezona krpelja, a lekari apeluju na građane da se pre odlaska u prirodu zaštite adekvatnim sredstvima protiv krpelja, kao i da se po dolasku kući obavezno pregledaju. Ukoliko se krpelj zakači za telo potrebno ga je odmah izvaditi, te pratiti mesto uboda kako bi se na vreme uočila pojava lajmske bolesti i započelo lečenje.

Lajmska bolest je jedino zarazno oboljenje, koje se širi putem zaraženih krpelja, registrovano u Vojvodini, a već u susedoj Hrvatskoj i Mađarskoj registrovan je krpeljski encefalitis odnosno zapaljenje mozga. Iako mnogi građani ne znaju koje tačno bolesti prenose krpelji, većina ih se boji, a naročito oni koji su već imali neprijatna iskustva.

Od krpelja se možemo zaštititi adekvatnim sredstvima u vidu sprejeva, uljanih rastvora i stikova. Ukoliko se krpelj ipak zakači neophodno ga je odmah odvojiti od kože, što možemo uraditi i sami, za šta je dovoljno imati pincetu i malo strpljenja, navodi epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Mesto gde je krpelj bio zakačen potrebno je posmatrati od 3 do 32 dana, što je period inkubacije lajmske bolesti, a ukoliko se nakon ovog perioda pojavi karakteristično crvenilo neophodno je javiti se lekaru. Ova bolest je u prvom stadijumu uvek izlečiva. Lekari objašnjavaju da širenje lajmske bolesti nije vezano za ubod svakog krpelja, već se javlja ponekad, odnosno kod deset pacijenata na 100 hiljada stanovnika, dok se u našoj pokrajini godišnje beleži oko 200 slučajeva lajmske bolesti.