RPK: Konstitutivna sednica Parlamenta privrednika

 

 

U RPK održana je prva konstitutivna sednica Parlamenta privrednika. Na sednici su donete odluke o obrazovanju komisije za verifikaciju mandata članova parlamenta privrednika, donete su odluke o izboru predsednika i zamenika Parlamenta privrednika kao i izboru članova skupštine privredne komore Srbije. Glavna tema sednice odnosila se na sivu ekonomiju.

Danas se završava formalni proces konstituisanja Parlamenta privrednika, a time Privredna komora Srbije dobija unutrašnju snagu odnosno legitimitet jer je ovo prvi put da privrednici ostvaruju pravo da biraju predstavnike i budu birani. Parlament koji je stub privrednog razvoja Srbije i regiona vredi milijardu evra, izjavio je direktor RPK Slobodan Vojinović.

Na prvoj sednici izabrani su predstavnici parlamenta Skupštine Privredne komore Srbije odnosno 35 delegata aktivnih vlasnika firmi i tri člana skupštine Privredne komore Srbije. Za predsednika Parlamenta privrednika izabran je Mitar Nikolić, magistar ekonomskih nauka i direktor firme Tehno-Coop, a zamenica je Monika Gondiš.

Na sednici je rečeno da se na osnovu istraživanja Privredne komore Srbije u našoj zemlji siva ekonomija se kreće u rasponu od 20-30% odnosno 30.1% BDP.