RPK: Druga sednica Parlamenta privrednika

U prostorijama RPK održana je druga sednica Parlamenta privrednika na kojoj su iznete informacije o rezultatima poslovanja privrede regiona do šestog meseca tekuće godine, a problemi koji su naglašeni jesu stečaj firmi, manjak radne snage i visina poreza i doprinosa na zarade, dobit i dobit korporacija. Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK istakao je da je naš region i dalje lider u prevredi i da smo u suficitu kada je u pitanju odnos prometa ka inostranstvu.

Predsednik Parlamenta privrednika, Mitar Nikolić, istakao je zahtev privrednika i delegata da se pokrene inicijativa za smanjenje poreza i doprinosa na zarade, poreza na dobit i poreza na dobit korporacija. Po njegovom mišljenju u budžetu ima dovoljno sredstava da se pokrene pozitivan ciklus kojim bi se smanjila siva ekonomija i omogućilo povećanje plata radika, motivacije i produktivnosti čime bi se povećao izvoz i stvorile mogućnosti za veću potrošnju. Potrebno je obezbediti ostanak radne snage i kvalitetnih kadrova u našoj zemlji jer je odlazak mladih sposobnih školovanih ljudi jedan od velikih problema sa kojim se suočava privreda.

Među probleme privrede regiona osim radne snage i stečaja firmi spadaju visoke poreske stope čije bi smanjenje obezbedilo veće isplate zarada, ističe v.d. direktora RPK, Slobodan Vojinović. On naponje da je naš region lider u oblasti privrede, da je realizacija finansijskog plana adekvatna i da ostvujemo suficit kada je u pitanju odnos prometa ka inostranstvu. U toku prvih šest meseci ostvarili smo izvoz oko 500 miliona dinara, a uvoz oko 460 miliona, a beležimo i pozitivan trend rasta broja zemalja sa kojima se ostvaruje privredna saradnja.

U narednih petnaest dana biće organizovana posebna sednica RPK kako bi se razgovaralo o predlogu izmena i dopuna zakona o stečaju jer on predstavlja problem u poslovanju velikog dela privrednika istaknuto je na drugoj sednici parlamenta Privrednika.