Rodna kuća Jovana Pačua postaje kulturni centar

Kuća u kojoj se rodio čuveni lekar, kompozitor i pijanista Jovan Paču u Aleksandrovu trebalo bi da postane kulturni centar. Na inicijativu MZ “Aleksandrovo”, lokalna samouprava stavila je na javni uvid urbanistički projekat radi utvrđivanja javnog interesa u cilju formiranja kompleksa iz oblasti kulture.

U kući u Ulici Aksentija Marodića u Aleksandrovu, 17. marta daleke 1847. godine rođen je slavni srpski kompozitor i pijanista, lekar i narodni tribun, Jovan Paču. Inicijativa da se ova, sada trošna kuća, stavi pod zaštitu i postane svojevrsni kulturni centar pokrenuta je pre skoro deceniju i po. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, nakon toga uvrstio je kuću pod svoju zaštitu, a 2012. godine postavljena je spomen-tabla da je ovo rodna kuća Jovana Pačua.

U ovom objektu danas probe održava KUD “Aleksandrovo”. Prema rečima predsednika Saveta MZ, Bojana Nikolića, ideja je da kuća postane kulturni centar ovog dela grada.

Jovan Paču studije medicine završio je u Pragu (1872). Kao veliki muzički talenat, istovremeno je radio je na svom muzičkom obrazovanju u ovom gradu, te je pohađao privatnu nastavu kod čuvenog Bedžiha Smetane. Njegove najpoznatije kompozicije su pored čuvenog „Brankovog kola“, „Onamo, namo“, “Bez tebe draga”… Preminuo je u Zagrebu 1902. godine, a po svojoj želji sahranjen u Kikindi.