Roditelji najviše traže edukativne igračke

Sezona praznika pred roditelje, ali i bake i deke stavlja dilemu koje igračke da odaberu za novogodišnji poklon. Prema rečima pedagoga, kupovina igračaka ne bi trebalo da bude ispunjenje želje nekoga ko poklon kupuje, već da izazove radost kod deteta kome je poklon namenjen.

Roditelji najviše traže edukativne igračke jer tako njihova deca mogu bolje da napreduju, kaže Melisa Serenče, prodavac u “Toy store” radnji. Dodaje da pomoću takvih igračaka dete može u isto vreme da se igra, ali i da nešto nauči. Ono što predlažu iz radnje namenjene najmađima jesu igračke pomoću kojih mogu da se nauče meseci i dani u godini ili pak, doktorski set.

Suština poklona ne treba da bude materijalna, niti birana prema tome šta je moderno ili aktuelno, već da izazove radost kod deteta, rekla je Suzana Cimbaljević, pedagog. Istakla je da su za mlađi uzrast preporuke kocke gde se razvijaju motoričke veštine, kao i različite puzle, didaktičke igračke ili knjige koje su uzrasno pilagođene.

Za decu uzrasta preko deset godina, dobar poklon jesu knjige, kompleksnije igre ili igrice, kao i garderoba. Praznici koji su pred nama prilika su da roditelji danima pre toga ili čak nedeljama mogu da osluškuju i vide šta je ono o čemu dete potajno mašta, priča i crta, kako bi ga iznenadili poklonom.