четвртак , 2 децембра 2021
Naslovna / ekologija / Rezervat „Ludaško jezero“ – 42 godine na listi Ramsara

Rezervat „Ludaško jezero“ – 42 godine na listi Ramsara

U Vizitorskom centru Ludaš obeležen je dan rezervata “Ludaško jezero” ali i 42 godine na listi Ramsara. Raznolik životinjski i biljni svet koji nastanjuje ovo područje je ono po čemu je ovo mesto posebno. Teren je bogat trskom, što privlači mnoge retke i zaštićene vrste ptica. Ipak, posledice delovanja čovečanstva nisu izostale ni u ovom zaštićenom području, poručuju iz rezervata. Obnavljanje staništa vrši se uz pomoć domaćih životinja.
Ovaj rezervat prirode je na prostoru bivše Jugoslavije među prvima upisan na listu Ramsara. To predstavlja veoma značajan momenat u očuvanju vlažnog staništa u koje spada i Ludaško jezero.U okviru obeležavanja dana rezervata predstavljena je i Ekoturistička karta.
Rezervat prirode “Ludaško jezero” jedan je od najstarijih prirodnih rezervata.
Jezero je upisano na listu vlažnih staništa – listu Ramsara, 28.marta 1977.godine.Ludaško jezero proglašeno je Ramsarskim staništem zbog značajnih staništa za gnežđenje ptica i istraživačke ornitološke stanice koja je već tada postojala na Ludašu.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Pošumljavanje Segedinskog i Beogradskog puta u organizaciji „Zelene oaze Subotica“

Udruženje građana „Zelena oaza Subotica“ u saradnji sa organizacijom „IT Subotica 2030“ organizovaće akciju podizanja drvoreda na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *