Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ jedan od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina

 

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan je u Svetsku listu rezervata biosfere, odlučio je Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“. Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ nalazi se na severozapadu Vojvodine i deo je „Evropskog Amazona“, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

Ovaj jedinstveni rečni predeo je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

U okviru rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.

„Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.