среда , 8 децембра 2021
Naslovna / Društvo / Rešen dugogodišnji problem stanovnika Skadarlijske ulice

Rešen dugogodišnji problem stanovnika Skadarlijske ulice

Rešen je dugogodišnji problem stanovnika Skadarlijske ulice. Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, pri Sekretarijatu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice, oduzela je dozvolu za rad i zabranila vlasniku SZR „Dado metal“ Daliboru Gregorčiću dalji prijem, sakupljanje i skladištenje neopasnog otpada. Takođe, naloženo mu je da u roku od 90 dana primeni obavezne mere zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara.
U obrazloženju ove odluke stoji da je dozvola za rad izdata je 2013. godine, a da je Gregorčić u nekoliko navrata tražio da se ona promeni i to u pogledu radnog vremena, proširenju kapaciteta i vozila koja prolaze. Ti zahtevi mu nisu ispunjeni. U proteklih pet godina, samostalni inspektor za zaštitu životne sredine doneo je čak 19 rešenja, koja se odnose na zabranu odlaganja otpada na mestima koja nisu tehnički opremnjena ili nemaju dozvolu za skladištenje, za vrstu otpada za koji operater nema dozvolu i zbog nepoštovanja uslova koji su dati. „Dado metal“ je dobio rok da izvrši potrebne izmene, a u slučajevima kada naloženo nije otklonjeno podneto je osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
Građani Skadarlijske ulice su u nekoliko navrata blokirali ulicu, pokušavajući javnosti da ukažu na problem sa kojim se godinama nose. Gotovo da nema ustanove kojoj se nisu obratili, ali do sada niko od zvaničnika nije reagovao.
– Dana 18.12.2017. godine dostavljen je dopis sa zapisnikom od Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove u kojem se navodi da je istog dana prilikom uviđaja konstatovano da se osim neopasnog metalnog otpada na prostoru izvan betonskog platoa, nalazio zauljeni motor i delovi motora, kao i autogume za čije sakupljanje, skladištenje i tretman nema dozvolu. Konastatovano je i da se u pomoćnom objektu nalazilo nekoliko akumulatora, elektronski otpad i monitori koji spadaju u kategoriju opasnog otpada za koji ne poseduje dozvolu. Takođe, na delu lokacije nalazio se sakupljen i skladišten karton, folija i plastična ambalaža, koji spadaju u neopasan otpad, ali za čije sakupljanje, skladištenje i tretman ne poseduje dozvolu. Na lokaciji je bilo i ukupno 15 parkiranih automobila uglavnom bez registarskih tablica. Na osnovu iznetog Služba za inspekcijski nadzor je obavestila organ da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom – navodi se u obrazloženju koje potpisuje Livija Nađ, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U parku na Prozivci zasađena su stabla u okviru projekta “Zelena Srbija”

U parku na Prozivci zasađena su stabla crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *