Regionalna deponija predstavila rezultate projekta brzorastućih vrba

U Regionalnoj deponiji Subotica danas je održana prezentacija projekta Inicijativa za održivo korišćenje zemljišta i energije u Srbiji, tokom koje su predstavljeni rezultati rada na zasadu brzorastućih vrba koja se koristi za proizvodnju biomase.

Ovaj pilot projekat koji Regionalna deponija ostavruje u saradnji sa jednom američkom firmom, pored toga što je multidisciplinarnog karaktera, održava ekološku ravnotežu tla i zemljišta. Kako objašnjava direkor Regionalne deponije, Gligor Gelert, ove vrste brzorastuće vrbe imaju dobru moć apsorbcije kada je reč o nutrijentima i ostalim hemijskim elementima, a to su pokazali i agrohemijski rezultati.

Cilj Regionalne deponije jeste da obezbedi jednu vrstu biomase u svrhu resursa i rezerve, kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine. Koliko je ovaj projekat značajan za grad istakla je članica GV zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Čila Goli, navodeći da se mulj iz gradskog prečistača od prošle godine ne odlaže više na Aleksandrovačku bar, već se vozi upravo na Regionalnu deponiju koja je kroz ovaj projekt našla alternativno rešenje za tretman mulja pomoću ove vrste vrba.

Energetske brzorastuće drvenaste vrbe pokrivaju površinu od 1,5 hektara na tlu Regionalne deponije.