субота , 8 маја 2021
Naslovna / Društvo / Referentna kamatna stopa NBS ostaje 1 posto

Referentna kamatna stopa NBS ostaje 1 posto

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije zadržana je na današnjoj sednici Izvršnog odbora na nivou od 1 odsto.

Izvršni odbor je, donoseći tu odluku, pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima.

To znači da će mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka, saopšteno je iz NBS.

Ocenjeno je da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera, na šta ukazuju raspoloživi mesečni indikatori aktivnosti, spoljne trgovine i sa tržišta rada.

Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje.

Iz centralne banke naglašavaju da promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a sa uspešnim nastavkom sprovođenja procesa vakcinacije, oporavak se očekuje i u ostalim uslužnim sektorima, koji su još uvek u velikoj meri pogođeni aktuelnom pandemijom.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. maja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Nedelja Crvenog krsta od 8-15.maja

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica pomaže zajednici i sugrađanima u borbi protiv pandemije shodno potrebama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *