уторак , 24 новембра 2020
Naslovna / Zdravstvo / Redovno nosite meso na analizu tokom svinjokolja

Redovno nosite meso na analizu tokom svinjokolja

Uprkos tome što su novogodišnji praznici za nama, vreme svinjokolja i povećanog konzumiranja mesa još uvek traje. Stručnjaci apeluju na građane da meso redovno nose na analizu kako bi se izbegla trihineloza, oboljenje koje je uvek prisutno na ovom području.

Trihineloza je zarazno oboljenje koje se svake godine registruje na području Vojvodine. U veterinarskoj stanici “Veterinar” početkom sezone svinjokolja, sredinom novembra prošle godine metodom veštačke digestije koja je 99% sigurna, registrovan je jedan uzorak mesa zaraženog larvom trihinele. Veterinari apeluju na građane da meso koje konzumiraju redovno proveravaju, jer time isključuju mogućnost zaraze. Rezultati analize svinjskog mesa na trihinelu poznati su u roku od nekoliko sati, a sama analiza košta 500 dinara. Kako ističu veterinari, naši sugrađani su u proteklih nekoliko godina sve svesniji rizika koje zaraženo meso nosi, te redovnije donose meso na analizu.

Po rečima epidemiologa u poslednjih 20 godina na teritoriji Subotice registrovane su dve epidemije trihineloze. Poslednja epidemija dogodila se 2013. godine kada je zabeležena manja porodična epidemija, dok je 2005. godine epidemija registrovana u Malom Iđošu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je ovo zarazno oboljenje uvek prisutno na ovom terenu. Najbolju prevenciju predstavlja redovna kontrola mesa svaki put kada se pravi svinjokolj.

Nakon konzumiranja zaraženog mesa, u prvoj fazi bolesti koja nastaje 2 do 3 dana nakon konzumacije, razvijaju se stomačne tegobe poput proliva, povraćanja i mučnina, te lekari često posumnjaju na virozu. U drugoj fazi bolesti, tokom naredne 2-3 nedelje parazit ulazi u muskulaturu domaćina i tada nastaju bolovi u čitavom telu i javlja se povišenja temperatura, te zbog kliničke slike, kao i zbog vremena u godini kada se javlja, a to su najčešće januar ili februar, opet dolazi do sumnje na grip. Najčešće tek kada osoba bude hospitalizovana zbog teške kliničke slike i nakon niza analiza dolazi do otkrivanja trihineloze. Lekari napominju da retko, trihineloza može izazvati i smrtni ishod jer usled inflamacije srčani mišić može zatajiti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svetski dan raka pankreasa

U Subotici je u 2017. godini od raka pankreasa obolelo 35 osoba, a iste godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *