Ređenje subotičkog biskupa u subotu

U Katedrali Svete Terezije Aviljske u subotu će se održati proslava biskupskog ređenja novog subotičkog biskupa monsinjora Ferenca Fazekaša. Svečani crkveni čin počeće u 11 časova.

Glavni zareditelj biće zagrebački nadbiskup i metropolita mons. Dražen Kutleša, koji je i predsednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji mons. Babel Bolaž, kaločko-kečkemetski nadbiskup i metropolita, i monsinjor Vlado Košić, sisački biskup. Sam obred ređenja u okviru svete mise započinje nakon čitanja Jevanđelja, a zatim sledi Himna Duhu svetome. Posebno dirljiv čin u obredu je pevanje litanije Svih svetih, a za to vreme kandidat se prostre na zemlju ispred oltara, što je čin potpunog predavanja Bogu. Potom dolazi polaganje ruku na glavu ređenika, a onda ide molitva ređenika što je srž liturgije.

Nakon toga sledi još jedan važan čin – novi biskup treba da preuzme u posed svoju biskupiju i to se izražava posebnim činom.

Mons. Fazekaš na novoj službi će naslediti pokojnog biskupa Slavka Večerina, koji je preminuo pre godinu dana. Subotička biskupija broji 175.000 vernika u 89 župa, o kojima brine 98 sveštenika. Na proslavi ređenja biće više od 30 biskupa, oko 130 sveštenika i veliki broj vernika, kao i mnogi visoki zvaničnici.