Raste broj obolelih od virusa gripa

Tokom prošle nedelje u Dom zdravlja Subotica 257 naših sugrađana javilo se zbog gripa, najviše u uzrastu od 0-15 godina, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica. Po rečima epidemiologa, epidemiološka situacija iz prethodnih godina pokazuje da se uvek sredinom februara beleži neka vrsta maksima broja obolelih od influence.

Na području Subotice i Severnobačkog okruga, broj obolelih od virusa gripa ili neke druge akutne respiratorne infekcije, od početka godine neprestano raste. Od januara se, iz nedelje u nedelju, duplira broj obolelih. U periodu od 3. do 9. februara lekarima u Domu zdravlja se u našem gradu zbog gripa javilo se 257 lica, i to najviše u uzrastu od 0-15 godina.

Epidemiolozi ističu da se u ovom periodu godine oko 200-300 sugrađana nedeljno javlja lekarima zbog virusa gripa, ali da kada je reč o prehladama taj broj je veći i od 1000. Međutim, stručnjaci podsećaju da kada se posmatra epidemiološka situacija iz prethodnih godina, uvek se sredinom februara beleži neka vrsta maksimuma broja obolelih, te da je jedna od značajnijih mera prevencije i vanrednih raspust u vrtićima i školama.

Lekari podsećaju da bi u ovom periodu trebalo sprovoditi opšte mere prevencije koje podrazumevaju redovno pranje ruku, izbegavanje kontakta sa obolelima, a obolelima se savetuje da ostanu kod kuće nekoliko dana. Potrebno je voditi računa o redovnom provetravanju prostorija, posebno onih u kojima boravi veći broj ljudi.