Rast BDP-a od dva odsto

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je rast BDP-a od dva odsto, koji je ostvaren u Srbiji i AP Vojvodini u 2017. godini – veoma dobar rezultat, i da možemo biti zadovoljni postignutim.
Na konferenciji za medije posvećenoj privrednim kretanjima u Vojvodini, Milićević je naglasio da je najvažnije to što je u 2017. godini nastavljen pozitivan trend rasta BDP-a koji je zabeležen i tokom prethodnih godina. Osvrnuvši se na rezultate po sektorima, potpredsednik Pokrajinske vlade je istakao da je u Vojvodini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 7,7 odsto, što je posebno dobar pokazatelj. Najveći rast je zabeležen u prerađivačkoj industriji, i to u proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, gume i plastike.
„Spoljnotrgovinska razmena u Vojvodini beleži rast od 16,9 odsto što je u nominalnom iznosu više od 10 milijardi evra“, naveo je Milićević i dodao da je prošle godine zabeležen rast i kod uslužnih delatnosti, u oblasti saobraćaja i transporta, a ohrabrujući rezultati su u ugostiteljstvu i turizmu. O tome govori i podatak da je Vojvodinu u 2017. godini posetilo skoro pola miliona stranih i domaćih turista, što je 11,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.
Milićević je dodao i da IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana, te da beleži najdinamičniji rast izvoza u Srbiji.