Rak grlića materice jedan je od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja žena

I pored dokazanih mera prevencije rak grlića materice u našoj zemlji već dugi niz godina jedan je od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja žena. Smatra se da rak grlića materice čini oko 12% svih malignih tumora kod žena, upozoravaju lekari povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice.

Po rečima stručnjaka, maligni tumor grlića materice je jedan od retkih tumora kod kojih je poznat uzročnik. U 99,7% slučajeva raka grlića materice prisutan je i HPV virus visokoonkogenog tipa. Lekari ističu da nisu sve HPV infekcije podjednako opasne, a najveća učestalost ove infekcije je kod mladih između 20-25 godine života. Smatra se da je oko 10% ove populacije HPV pozitivno. Međutim, u ovoj životnoj dobi u roku od 7 meseci do dve godine dolazi do samoizlečenja. Procena je da kod starijih od 30 godina virus prisutan u oko 3% slučajeva, ali je mogućnost samoizlečenja oko 40%.

Kako doktorka Vera Kovačević ističe od pre nekoliko godina je u Dispanzeru za žene moguće uraditi testiranje na HPV infekciju. Na ovu infekciju obično se testiraju žene koje imaju promenjen PAPA Nikolau test, ranicu na grliću materice ili neke znake upale, zavisno od procene ginekologa. Prema najavama, uskoro će i kod nas biti dostupna vakcina protiv HPV virusa o trošku Republičkog fonda za zdravtsveno osiguranje. Vakcina je namenjena dečacima i devojčicama između 11-13 godine života i davaće se u tri doze kao primarna mera prevencije protiv ove infekcije. Postoji više vrsta vakcina koje štite od nekoliko tipova HPV infekcije.

Statistika pokazuje da između 10-20 na 100.000 žena, oboli od raka grlića materice u našoj zemlji. Prosečna starost kada se otkriva invazivni rak grlića materice je između 48-52. godine, dok se najčešće u 35. godini otkriva u početnoj fazi bez metastaza.