уторак , 5 јула 2022
Naslovna / Društvo / Rak dojke-prvi po učestalosti kod žena

Rak dojke-prvi po učestalosti kod žena

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom 2015. godine od raka dojke obolelo je 114 žena, rečeno je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Prvi dan proleća je već petu godinu zaredom prilika da se skrene pažnja na značaj prevencije ovog najčešćeg malignog oboljenja u ženskoj populaciji.

Prema rečima lekara rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Rizik da oboli od ove bolesti ima svaka 8. do 12. žena. Prema rečima lekara od 20 do 30 odsto novoobolelih žena je mlađe od 50 godina, a oko trećina žena su u životnoj dobi između 50. i 64. godine.

Najčešći faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe na one na koje se ne može uticati poput genetike i starenja, dok u drugu grupu spadaju oni na koje je moguće uticati kao što su rađanje dece posle 30 godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke sutra će od 8 do 11 časova u prostorijama Gerontološkog kluba u MZ Bajmok biti organizovana akcija pod nazivom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi“. Svi zainteresovani građani će moći da provere stanje svoje uhranjenosti, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Pušačima će biti merene vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu, dok će lekar svim ženama pregledati dojke i davati savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih i skrining pregleda.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Produženo radno vreme pojedinih graničnih prelaza

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u dogovoru sa nadležnim pograničnim organima Mađarske, zbog povećane frekvencije saobraćaja na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.