Rak dojke najčešći maligni tumor kod žena

Prema podacima Registra za rak subotičkog ZZJZ u 2016. godini od raka dojke obolele su 132 žene , a 49 žena izgubilo je bitku sa ovom bolešću, rečeno je uoči 20. marta- Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Rak dojke je najčešći maligni tumor među ženama, a svaka 8 do 12 žena ima rizik da oboli od ove bolesti.

Prevencija i rano otkrivanje su najbolji način lečenja ove maligne bolesti, ističu lekari. Pored faktora rizika na koje ne možemo da utičemo poput starenja, pola i naslednih predispozicija, postoje i oni faktori rizika na koje se može uticati, a to su rađanje posle 30, nedojenje, konzumiranje alkohola i cigareta, te nepravilna ishrana.

Rano otkrivanja raka dojke jeste osnova za uspešno lečenje, a u Subotici se od 2013. godine radi skrining na rano otkrivanje ove bolesti. Na skrining se pozivaju žene od 50 do 67 godine života, a krajem prošle godine završeno je pozivanje svih žena po prvi put. Za pet godina kod 166 žena postavljena je sumnja na patološke promene, od toga kod pet žena su očene sumnjive promene na obe dojke. Početkom 2018. godine započe je drugi krug pozivanja žena.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke sutra, u MZ „Bački Vinogradi“, od 8 do 11h, biće organizovana promotivna akcija“ Selu u pohode“, dok će u Crvenom krstu od 17 do 19h biti organizovana besplatna akcija u okviru koje će lekari ženama pregledati dojke i davati savete o samopregledu.