Rak dojke najčešća maligna bolest kod žena

Prema podacima ZZJZ Subotica i Registra za rak u 2015. godini 115 žena obolelo je od raka dojke, a život je izgubilo 45 žena. Lekari upozoravaju da je rak dojke najčešća maligna bolest koja sa javlja kod žena i dodaju da je zabrinjavajući podatak da svake godine među novoobolelima ima preko 20% žena mlađih od 50 godina.

U našoj zemlji, od ove bolesti, godišnje oboli preko 4000 žena i oko 75 muškaraca, a život izgubi oko 1600 žena.

Ako se bolest otkrije u ranoj fazi u preko 90% slučajeva šanse za izlečenje su velike, poručuju lekari. Faktori rizika koji utiču na pojavu raka dojke, između ostalih, su genetika, kasna menopauza, nerađanje, nedojenje, višegodišnja upotreba hormonske terapije, alkohol, pušenje, gojaznost i stres. Najbolja prevencija jeste eliminisanje faktora rizika na koje se može uticati, a ukoliko žene primete bilo kakve promene na dojkama neophodno je da se jave lekaru.

Kao jedinstveni i najefikasniji metod skrininga lekari navode mamografiju. U Opštoj bolnici mamografija se obavlja od 2013. godine, a pozivaju se žene između 50-69 godina.

Podovom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, sutra, od 17-19h u Crvenom krstu biće organizovana akcija kontrole zdravlja. Sve žene biće u prilici da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje. Lekari će pregledati dojke ženama, a objasniće im i kako ispravno uraditi samopregled dojki.