Radnici „Agrosemena“ uočili nepravilnosti u stečajnom postupku

Bivši radnici preduzeća „Agroseme Panonija“, koje se nalazi u stečaju i dalje vode borbu oko neisplaćenih zarada, neisplaćenih otpremnina kao i velikog dugovanja koje ovo preduzeće ima prema PIO Fondu. Radnici su uočili i nove nepravilnosti prilikom stečajnog postupka i izneli niz primedbi na rad stečajnog upravnika Slobodana Ostojića, te o tome obavestili Varga Almaši Ilmu, stečajnog sudiju u ovom postupku.

Katarina Dulić 33 godine je radila u preduzeću „Agroseme Panonija“. 5. decembra prošle godine podnela je zahtev za penziju, međutim, još uvek nije ostvarila pravo jer postoji rupa od 4 godine neplaćenih doprinosa, te da bi ostvarila penziju sama mora da uplati 260000 dinara.

Na insistiranje radnika od aprila 2016. godine preduzeće „Agroseme Panonija“ nalazi se u stečaju, međutim tokom stečajnog postupka uočene su brojne nepravilnosti kao i kršenje zakona, poručuju iz UG „Solidarnost“. Preduzeće „Advance Seed“ kupilo je nekretnine od preduzeća „Agroseme Panonija“, ali ne i imovinu koja se nalazi u tim nekretninama, a koja se, takođe, koristi za potrebe preduzeća „Advance Seed“. Takođe, radnici navode da stečajni upravnik nije popisao imovinu, već da je na osnovu dokumentacije preuzete od Jovana Šarovića, dugogodišnjeg direktora preduzeća, izvršen inventar. Na listi popisanih stvari nije se našao veliki deo imovine koja se nalazi u vlasništvu preduzeća „Agroseme Panonija“.

Radnici napominju kako su učinjeni veliki propusti i prilikom izbora Gorana Guberinića za predsednika Skupštine poverilaca, kao i Marinka Babičkovića za člana odbora poverilaca. Njih dvojicu niko nije pitao da li žele da obavljaju te funcije, takođe sud ih nije obavestio da su izabrani na navedene funkcije, a ni radnici nisu predložili Marinka Babičkovića za svog predstavnika u odboru poverilaca. Sud je odbacio predlog Udruženja građana „Solidarnost“ da se stečajni upravnik Slobodan Ostojić razreši te dužnosti, te radnici su uložili žalbu na odluku suda.