Radionice i izložba „Božićnjak“ u subotu u Gradskom muzeju

Centar za kulturu Bunjevaca” u saradnji sa Gradskim muzejom u Subotici, organizuje manifestaciju pod nazivom “Radionice i izložba Božićnjak”, u okviru projekta “Dani bunjevačke kulture”. Program će biti održan u subotu, sa početkom od 11 časova, u Gradskom muzeju.

Jedan od ciljeva manifestacije, koja nosi naziv “Radionice i izložba Božićnjak”, jeste zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca, u koje spada i tradicionalni Božićnjak – simbol zajedništva i vere. Kako ga nije nimalo jednostavno napraviti, a isto tako ni ukrasiti, svi zainteresovani imaće priliku da ovladaju ovom veštinom na radionicama koje će voditi Marija Bošnjak, uz pomoć Nele Ivić i Jovane Francisković. Prva radionica počinje u 11 časova i namenjena je deci osnovnoškolskog uzrasta, dok radionica za omladinu počinje od 12, a radionica za odrasle u 15.30 časova.

Manifestaciju će zatvoriti izložba “Božićnjak”, autorke Kate Kuntić, koja ističe da, iako Božićnjak danas krasi mnoge svečane trpeze, nije uvek bilo tako.

“Centar za kulturu Bunjevaca” po prvi put sarađuje sa Gradskim muzejom, a manifestaciji će prisustvovati dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja Subotica i Tatjana Bugarski, regionalna koordinatorka Centra za zaštitu NKN Srbije.