недеља , 16 јануара 2022
Naslovna / Društvo / Rad na visokim temperaturama

Rad na visokim temperaturama

Na tropskim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Preporuke za rad na otvorenom pri visokim temperaturama kada je rad, posebno u oblasti građevinarstva i poljoprivrede, potrebno organizovati u skladu sa vremenskim prilikama.Inspekcija rada Severnobačkog upravnog okruga je u prvih 6 meseci ove godine izdala 26 mera zabrane rada. Najveći broj neregistrovanih subjekata kojima je zabranjen rad je u oblasti građevinarstva.

 

Preporuke za rad na otvorenom pri visokim temperaturama odnose se u najvećoj meri na radove u oblasti građevinarstva i poljoprivrede i na temperature iznad 36 stepeni po Celzijusu. U takvim uslovima poslodavci bi trebalo da preraspodele radno vreme na taj način da se poslovi započinju oko 5-6 ujutro, a da se od 11-18 časova intenzitet poslova smanji. Poslodavci na visokim temperaturama trebalo da angažuju veći broj radnika, kako bi radnici mogli da prave češće pauze u toku rada. Poslodavci su dužni i da obezbede radnicima prostor za relaksaciju i veće količine vode.

 

Inspekcija rada je od početka ove godine do kraja juna, izdala 26 mera zabrane rada za neregistrovane subjekte. Najveći broj neregistrovanih subjekata je u oblasti građevinarstva. Iz Inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga podsećaju da je vreme moba prošlo. Naime Zakonom o inspkcijskom nadzoru moba se tretira kao neregistrovani subjekat.

 

Pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu i Uredbom o bezbednosti i zdravlju na radu na pokretnim ili privremenim gradilištima propisane su kazne za poslodavce koji se ne pridržavaju mera za bezbedan i zdrav rad. Kazne se kreću u rasponu od 800.000 do milion dinara.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Povećan broj zahteva za izdavanje ličnih karata

U protekle 2 nedelje vidno je povećan broj zahteva za izdavanje ličnih karata u PU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *