петак , 30 октобра 2020
Naslovna / Zdravstvo / Pušenje ozbiljno ugrožava zdravlje

Pušenje ozbiljno ugrožava zdravlje

Lekari upozoravaju da se tek 5 godina nakon prestanka pušenja smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a tek nakon 10 godina smanjuje se rizik od nastanka karcinoma. Stručnjaci ističu da su prva tri meseca ključna da bi odvikavanje od pušenja bilo uspešno. Naši sugrađani su tokom prepodneva u objektu Univerexporta na Segedinskom putu imali priliku da provere faktore rizika po svoje zdravlje u okviru bazara zdravlja koji je organizovan podovom Nacionalnog dana bez duvana.

Subotičanka Eržebet Kričković posetila je Bazar zdravlja sa ciljem da na brz način prekontroliše svoje zdravlje. Eržebet kaže da redovno ide na kontrolu kod izabranog lekara, a da nikad nije konzumirala cigarete jer je svesna koje rizike ova navika predstavlja po zdravlje.

Istraživanja pokazuju da 8 od 10 ljudi u našoj zemlji zna da su duvanski proizvodi štetni, a ipak oko 38% muškaraca i 31% žena puši. Stručnjaci upozoravaju da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi niti bezbedan nivo duvanskih proizvoda koji može da se unese u organizam bez posledica. Da bi se ostavio duvan potrebno je veliko lično angažovanje, a lekari ističu da su prva tri meseca ključna u odvikavanju od pušenja.

Stručnjaci ističu da se tek nakon 5 godina nakon prestanka konzumacije duvanskih proizvoda smanjuje rizik od nastanka kardio-vaskularnih bolesti, a tek 10 godina nakon prestanka pušenja smanjuje se rizik od razvoja karcinoma.

Procena je da u Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će u našoj zemlji preko 800.000 sadašnjih pušača preveremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U Кovid delu bolnice nema pacijenata

U poslednja 24 sata u Кovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice obavljena su 4 pregleda. Nijedan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *