Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima

 

U prostorijama Centra za socijalni rad predstavljen je projekat ,,Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima“ za koji je preko javnog konkursa Ministarstvo pravde izdvojilo 900.000dinara. Ovaj projekat trebalo bi da smanji nasilje u partnerskim odnosima ističu u Centru za socijalni rad.

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad u Subotici, Miroslave Bagavac, tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima se sprovodi od 2010. godine u osam centara pri savetovalištima za brak i porodicu.

Psiholog u savetovalištu pri Centru za socijalni rad, Boris Telečki, ističe da je struktura tretmana preuzeta iz Novreškog modela koji za cilj ima bezbednost žrtve i zaustavljanje nasilja. Indfividualni i grupni razgovori, preuzimanje odgovornosti i posledica ponašanja predstavljaju osnove psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima pri čemu je fokus na odgovornosti koju počinilac treba da preuzme ističe psiholog.

Od 2010.godine uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike pokrenula je projekat za zaštitu žrtava nasilja kroz institucije u brojnim gradovima naše zemlje, a projekat ,,Psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u partnerskim odnosima“ u našem gradu biće sproveden od avgusta do decembra.