Prvog dana leta Svetski dan muzike

Muzika ima blagotvorno dejstvo na očuvanje zdravlja kod ljudi i veoma veliki značaj u terapiji pacijenata poručuju lekari povodom Svetskog dana muzike. Svetski dan muzike se tradicionalno obeležava prvog dana leta u više od stotinu zemalja širom sveta među kojima je i naša zemlja.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali rekli su nam da vole da slušaju muziku, da im ona veoma mnogo znači, a da žanr biraju u odnosu na raspoloženje. Muzika im kako kažu pomaže da se opuste i skoncentrišu, a obavljanje kućnih poslova i ostalih obaveza im uz taktove omiljenih numera postaje lakše.

Lekari svetuju da muziku treba slušati od najranijeg perioda života jer veoma povoljno utiče na psihičko i fizičko stanje ljudi. Osim što relaksira i smanjuje nivo stresa, muzika služi kao prevencija kardiovaskularnih bolesti i mentalnih poremećaja. ,,Muzikoterapija“ je terapeutska metoda korišćenja zvuka u lečenju i rehabilitaciji koja je veoma zastupljena u pedijatriji gde se primenjuje za lečenje raznih poremećaja kod dece, a svoju primenu ima i u psihijatriji.

Svetski dan muzike je prvi put obeležen 1982. godine, a pokretač ovog događaja je bio francuski ministar kulture Žak Lang koji je predložio da se Dan muzike proslavi besplatnim muzičkim koncertima profesionalaca i amatera u parkovima, na trgovima i ulicama upravo na dan letnje ravnodnevnice jer je to najduži dan tokom godine. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. u Budimpešti, među potpisnicama su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a danas se Svetski dan muzike obeležava u više od 700 gradova u 120 država sveta.