Provera faktora rizika

Kako bi ukazali sugrađanima na faktore rizika koji utiču na zdravlje srca predstavnici Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje održali su akciju u Mega Rodi.

Među Subotičanima koji su iskoristili priliku da u toku prepodneva provere svoje zdravlje, našao se i penzioner Marko Neorčić. On kaže da ne oseća nikakve tegobe, ali da želi da prekontroliše nivo šećera u krvi, a kad je već tu i sve ostale parametre koji se proveravaju u ovoj akciji. On smatra da su ovakve akcije dobar način da se brzo i efikasno, bez zakazivanja proveri zdravlje.

Lekari podsećaju da osim faktora rizika na koje ne možemo da utičemo, među kojima su godine života i pol, na zdravlje srca i krvnih sudova utiču brojni faktori na koje možemo i treba da utičemo kako bismo bili zdravi.

Bolesti srca i krvnih sudova u našoj zemlji i dalje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti, a Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% preveremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika kao što su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.