Pronađena nova vrsta ptice – belorepi vivak

U Specijalnom rezervatu prirode “Ludoško jezero” pronađena je vrsta ptice, koja do sada nije registrovana u Srbiji. Reč je belorepom vivaku, čije je područje gnežđenja u centralnoj Aziji, a njegova pojava na ovom području može se pripisati njegovom karakterističnom staništu.

Područja gnežđenja belorepog vivka su u centralnoj Aziji, oko Kaspijskog mora i Aralskog jezera. Kako objašnjava Oto Sekereš, šef čuvarske službe Javnog preduzeća „Palić-Ludaš”, ova vrsta ptice zimuje u Severnoj Africi, ali ima podataka da su uočene i u okolnim državama. U Srbiji je prvi put primećena na obali jezera Ludaš pre oko mesec dana, a kako nije imala prsten, ne zna se tačno odakle je došla.

Belorepi vivak obalna je ptica koja se gnezdi na zemlji i voli plitke vode, posebno travnjake, te joj je potrebno specifično stanište kako bi mogla da položi jaja. Javno preduzeće „Palić-Ludaš” upravlja ovim staništem uz pomoć podolskih goveda i bivola. Sa ispašom trska je potisnuta, a pretpostavlja se da je formirano močvarno područje i privuklo ovu vrstu ptice.

U Specijalnom rezervatu prirode “Palić – Ludaš” nedavno je zabeležen i par Nilskih gusaka, Čaplje govedarke, koje su takođe veoma retke u našim krajevima, kao i Vlastelice.